24 вересня 2016 р. у м.Львові світила медицини із України та Польщі говорили про Хронічну тромбоемболічну легеневу гіпертензію (ХТЕЛГ). ЛМБФ “Сестри Даліли”, PHURDA реалізовано Проект “Подих успіху”

24 вересня 2016 р. у м.Львові світила медицини із України та Польщі говорили про Хронічну тромбоемболічну легеневу гіпертензію (ХТЕЛГ). ЛМБФ “Сестри Даліли”, PHURDA реалізовано Проект “Подих успіху”

24 вересня 2016 р. у м.Львові в приміщенні Львівської обласної клінічної лікарні (вул.Чернігівська, 7) світила медицини із України та Польщі говорили про Хронічну тромбоемболічну легеневу гіпертензію (ХТЕЛГ). Це відбувся другий день Всеукраїнської Конференції присвяченій 50-річчю Львівської серцевої хірургії (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1819253838361367&id=100008303044326).

В рамках Всеукраїнської Конференції ЛМБФ «Сестри Даліли», PHURDA було реалізовано Проект «Подих Успіху» (Project #BreathOfSuccess), оскільки ХТЕЛГ є єдиним видом легеневої гіпертензії, яка може бути вилікувана за допомогою хірургічного втручання, видалення тромбів. Це Подих Успіху хворого з легеневою гіпертензією (#BreathOfSuccess).

Родзинкою другого дня Конференції стало пряме включення із 2-ох операційних кімнат, де пацієнтам проводили оперативне втручання із видалення тромбів при ХТЕЛГ.

Спікери: Любомир Кулик (Львів), Юрій Сіренко (Київ), Анжей Бідерман (Варшава), Адам Торбіцкі (Варшава), Мар’ян Зембала (Забже).

Почесні гості: Василь Лазоришинець (Президент Асоціації серцево-судинних хірургів України), Костянтин Руденко (Головний кардіохірург МОЗ України), Василь Лончина (Чикаго).

Почесні гості привітали Львівську серцеву хірургію із 50-річчям.

Любомир Кулик публічно одягнув футболку із символікою ЛГ та відзначив представників ЛМБФ «Сестри Даліли», PHURDA за роботу в напрямку підтримки пацієнтів ЛГ, покращення якості та тривалості їх життя. Розповів про тромболізис при тромбоемболії легеневих артерій. Насамперед, про:

–          медикаментозну терапію ХТЕЛГ як паліативний засіб, який зменшує гостроту симптомів, але не продовжує тривалості життя і може слугувати як місток-терапія для підготовки пацієнта до хірургічного лікування.

–          важливість наявності у пацієнта підтвердженого діагнозу для відсіву інших причин ЛГ та можливості оперативного втручання. Оскільки бувають випадки, що під час операції діагноз ХТЕЛГ не підтверджується;

–          Ангіопульмонографія як «золотий» стандарт оцінки легеневого судинного русла для діагностики ХТЕЛГ, що у 91 % випадків дозволяє підтвердити діагноз, встановити точну локалізацію та розповсюдженість тромботичного матеріалу, оцінити його доступність для хірургічних маніпуляцій;

Юрій Сіренко (Київ) розповів про перші два роки функціонування центру ЛГ в Києві. Зосередив свою увагу на проблематиці ЛГ в Україні, а саме:

–          Обмежений доступ до діагностики ЛГ, через що пацієнти потрапляють у центр ЛГ уже на ІІІ-IV класі захворювання;

–          Обмежений доступ пацієнтів ЛГ до ліків (лише «Ревацио» та «Вентавіс»);

–          Відсутність патенту в Україні на катетори Свана-Ганса, що використовуються для оцінки параметрів центральної гемодинаміки пацієнта ЛГ (рух крові кровоносними судинами, тиск крові в судинах).

Анжей Бідерман (Варшава) поділився досвідом хірургічного лікування ХТЕЛГ.

Адам Торбіцкі (Варшава) розповів про можливості ендоваскулярного лікування ХТЕЛГ.

Підсумком стала жвава дискусія між спікерами та учасниками Конференції про діагностику, медикаментозну терапію, хірургічне втручання при ХТЕЛГ.

Дякуємо Львівській обласній клінічній лікарні, професору – Любомиру Кулику, за організацію Всеукраїнської Конференції присвяченій 50-річчю Львівської серцевої хірургії. Сподіваємося на плідну співпрацю у майбутньому.