Міністерство фінансів України станьте на бік важкохворих пацієнтів

Міністерство фінансів України станьте на бік важкохворих пацієнтів

Міністерство фінансів України станьте на бік важкохворих пацієнтів. Це тисячі людських життів. Дуже важко підібрати слова, коли людина без ліків задихається, не може підвестися з ліжка, “живе” в лікарні або за неї дихає апарат. Люди – це життя, а не суха статистика!

“У 2024 році лікування пацієнтів із тяжкими захворюваннями під загрозою зриву
Частина пацієнтів зовсім скоро залишиться без ліків, якщо Міністерство фінансів та Уряд не звільнять закупівлі лікарських засобів від ПДВ.
Йдеться про медикаменти та медвироби для пацієнтів з важкими захворюваннями, які щороку закуповує ДП Медичні закупівлі України за державні кошти.
До кінця 2023 року ці ліки купували без податку на додану вартість, але з 1 січня 2024 року ця норма припиняє свою дію. Тепер препарати купуватимуть з ПДВ 7%.
Головний аргумент Мінфіну — державний бюджет потрібно наповнювати. А якщо оподаткувати закупівлі ліків, то це сотні мільйонів гривень на рік.
Проте, якщо ми говоримо про закупівлі ліків за державний кошт — бюджет не наповниться. Ці кошти (бюджетні) просто повернуться назад (у держбюджет) у вигляді ПДВ. Це як перекласти монетку з однієї кишені до іншої — в результаті кількість монет не збільшиться.
Натомість здоровʼя та життя мільйонів українських пацієнтів будуть під загрозою. Вони просто залишаться без потрібних ліків.
Ось чому
Ліків не буде вистачати — держава за ті самі кошти зможе закупити на 7% менше ліків.
2️⃣ Пацієнти не отримають ліки вчасно — будуть затримки із поставками. Питання з ПДВ зараз взагалі не врегульоване, і врегулювання вимагатиме багато часу. В цей час ліки лежатимуть на складах. Хтось такі затримки просто не переживе.
3️⃣ Що менше ліків, то вище їх вартість. А це ще одна перешкода для доступності лікування для пацієнтів.
4️⃣ Ринок контролюватиме кілька дистрибʼюторів, знизиться конкуренція і ціни на ліки виростуть. Це станеться, бо нерезиденти не можуть сплачувати ПДВ, а отже їм складно буде брати участь у закупівлях.
Але це не єдина проблема, з якою зіштовхуються важкохворі українці. Вже два роки як в Україні мають працювати програми, які дозволяють фармкомпаніям безоплатно надавати пацієнтам інноваційні ліки (зокрема, «ліки зі співчуття»).
Проте вони не працюють. Адже фармкомпанії, які хочуть безоплатно забезпечити українців ліками, змушені також сплачувати ПДВ (тобто самі дають ліки і самі ще зверху платять податок ). Тут писали про це детальніше: https://bit.ly/48RqLO4

Україна як держава має робити все необхідне, щоб забезпечувати пацієнтів лікуванням.
Наразі ми бачимо лише створення додаткових перешкод. Тяжкохворі пацієнти поставлені в умови виживання: кому пощастить, той отримає ліки, кому ні — помре.
Ми попереджали про можливу проблему давно.
У відповіді на наше звернення Мінфін посилається на зобовʼязання перед Міжнародним валютним фондом «утримуватися від будь-якої податкової політики та адміністративних заходів, які можуть негативно вплинути на базу податкових надходжень».
Проте за увесь 2023 рік міністерство не зверталося до МВФ, щоб переглянути це рішення для ліків, і загалом не зробило нічого, щоб уникнути цієї ситуації.
Міністерство фінансів України та Кабінет Міністрів України мають ініціювати звільнення від ПДВ ліків, які закуповуються за державний кошт, а також ліків зі співчуття та препаратів, які надаються після завершення клінічних випробувань.
Пацієнтські організації вже надіслали листа з цією проблемою до Міжнародного валютного фонду. Сподіваємось на підтримку і з боку МВФ, і особливо на активне вирішення питання з боку Міністерства фінансів, Міністерство охорони здоров’я України, Кабінету Міністрів та Верховна Рада України!” (Пацієнти України).
https://www.facebook.com/photo/?fbid=764603792363106&set=a.625548569601963