РУХАЙСЯ БІЛЬШЕ – ПРОЖИВЕШ ДОВШЕ!

РУХАЙСЯ БІЛЬШЕ – ПРОЖИВЕШ ДОВШЕ!

РУХАЙСЯ БІЛЬШЕ – ПРОЖИВЕШ ДОВШЕ!

       Дослідники з Бразилії та Великобританії виявили ще одну причину, щоб встати і рухатися. Свої висновки вони оприлюднили у американському журналі «Фізіологія серця і кровообігу». Зокрема у статті доктора Антоніо Дж. Наталі із Федерального університету де Viçosa (Бразилія) йдеться про те, що команда вчених спостерігала за піддослідними щурами, визначаючи, як помірні фізичні навантаження впливатимуть на роботу серця при серцевій недостатності, що викликана легеневою артеріальною гіпертензією.

       «Зазвичай, фізичну активність рекомендують всім, проте при багатьох захворюваннях такі навантаження є протипоказом. Стосується це і пацієнтів, які мають порушення з боку серцево-судинної системи, зокрема тих, у кого є гіпертонія легеневої артерії»,- зазначає доктор Наталі. «Такій категорії хворих лікарі не рекомендують заняття спортом, бо під час фізичних вправ значно збільшується приплив крові до легень, а це може загрожувати життю пацієнта. Втім, експеримент з піддослідними щурами довів, що помірна фізична активність є корисною для організму», – каже науковець.

      Суть досліду полягала у тому, що щурів розділили на дві групи. Для однієї групи у клітці поставили бігове колесо, а інші тварини вели, так би мовити, сидячий спосіб життя. У тих щурів, що мали доступ до «бігової доріжки» і «за бажанням займались спортом», тривалість життя була значно вищою. « Це дає змогу твердити, що і людям, які мають стабільну легеневу гіпертензію, помірні фізичні навантаження будуть корисними», – додає доктор Антоніо Дж. Наталі.