АКЦІЯ «КОРОК ЖИТТЯ»

АКЦІЯ «КОРОК ЖИТТЯ»

АКЦІЯ “КОРОК ЖИТТЯ”

       Акції по збору корків від пластикових пляшок набувають все більшої популярності. У Європі вже понад п’ять років проводяться різні кампанїї, які з одного боку  допомагають очистити довкілля від найбільш розповсюдженого на сьогоднішній день сміття – пластику, з іншого –  отримати дохід від фірм, що займаються утилізацією такої продукції. Минулого року жителі Туреччини стали рекордсменами Європи, зібравши майже чотириста тонн пластикового непотребу.

       Цьогоріч естафету перейняла  Україна. Зокрема у Львові ще на початку весни стартував проект під назвою  «Корок життя», його зініціювали відділи соціальної роботи міста та благодійний фонд «Сестри Даліли». Напередодні дня рідкісного захворювання, яке у світі відзначають 29 лютого, під Львівською ратушею відбувся перший флешмоб, який сигналізував про початок збору. А далі акція почала ширитися містом.

      День рідкісного захворювання був обраний невипадково,бо всі кошти, вилучені за пластик, підуть на допомогу хворим, що страждають на легеневу гіпертензію, невиліковну недугу, що має статус рідкісної, але з кожним роком кількість пацієнтів, з таким діагнозом зростає. Оксана Рубай, начальник Львівського міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді каже, що дуже легко привернути увагу суспільства до проблем людей, що хворіють у великій кількості. Скажімо, коли мова йде про туберкульоз чи СНІД, то всі розуміють, що ризики інфікуватися цією недугою є  у великої кількості людей, і тоді вмикається ресурс держави щодо подолання такої проблеми. Щодотих, хто страждає на рідкісні хвороби, тут здебільшого реакція громади є такою, мовляв чи варто допомагати особам, яких і так є набагато, а  на лікування вони потребують дуже великих сум?  Краще ці кошти використати на порятунок якомога більшої кількості хворих. Але така думка є хибною, бо за кожною історією хвороби стоїть конкретна людина, яка для когось є найріднішою і не нам вирішувати, чи має вона право на життя.

       Найпершими на пропозицію збирати корки заради порятунку життя, відгукнулися діти. Тому й вирішили, що основними пунктами прийому пластику будуть школи.  На період літніх канікул, міські центри соціальних служб встановлюють додаткові  контейнери у розважальних та торгівельних закладах Львова.

      Приєднуйтесь до акції і ви, бо як каже директор Львівського міського благодійного фонду «Сестри Даліли» Оксана Куліш: « Корок до корка збирай ти і я – разом врятуєм життя!»