7 травня 2015 року у перс центрі ZIK, відбулась прес конференція ФК «Карпати» і ЛМБФ «Сестри Даліли»

7 травня 2015 року у перс центрі ZIK, відбулась прес конференція ФК «Карпати» і ЛМБФ «Сестри Даліли»

       7 травня 2015 року у перс центрі ZIK футболісти ФК «Карпати» заявили про свою підтримку хворих на легеневу гіпертензію, а саме у неділю 10 травня під час футбольного матчу проти одеського «Чорноморця» футболісти ФК «Карпати» вийдуть на поле у спеціальних футболках, аби привернути увагу фанів до дуже рідкісної хвороби – легеневої гіпертензії.  Варто зазначити, у Львівській області від неї страждають 23 хворих.

       З медичної точки зору про ЛГ розповів завідувач кафедри променевої діагностики ФПДО Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького професор Юрій Іванів, наголосивши на тому, що хворі на легеневу гіпертензію, мають постійну задишку, часто навіть у стані спокою.

      «Кров постійно недостатньо насичена киснем. Це стається від того, що дрібні судинки, які несуть кров до повітряних міхурців, де відбувається обмін, звужуються, тверднуть, частина їх взагалі заростає. Права частина серця мусить качати кров в легені з величезним тиском, щоб прочавлювати кров через різко звужені судини», – розповів професор.

      Він зазначив, що у людей, які страждають від цієї хвороби, можна впізнати на вулиці по дуже темному кольору губ, насичено фіолетовому рум’янці, темних нігтях. Вони постійно дихають із певним навантаженням.

      Таким хворим потрібна допомога, оскільки лікування дуже дороге. В Україні не передбачено спецпрограм для лікування легеневої гіпертензії – їм допомагають благодійні фонди. Саме тому важливо привернути увагу великої кількості людей до цієї хвороби.

       ФК «Карпати» вирішив допомогти хворим, одягнувши футболки, які розробила Європейська асоціація легеневої гіпертензії. Як нам відомо, щороку дизайн футболок трохи змінюється. Цьогоріч розробники помістили на них напис «подих успіху». Для хворих на гіпертензію кожен подих – це успіх. Ще на футболках окрім основного логотипу спереду, ззаду будуть логотипи ФК, благодійного фонду «Сестри Даліли» і фармкомпаній, що підтримують День легеневої гіпертензії по всьому світі.

      «Ця акція буде хорошою рекламою, аби допомогти хворим на легеневу гіпертензію», – переконаний гравець «Карпат» Ігор Худоб’як.

      Ми знаємо, скільки футбольних фанатів прийде на поле і для більшості це буде перший раз, коли вони почують про це захворювання. Може, вони пізніше зможуть долучитися до порятунку хворого на легеневу гіпертензію.

http://www.fckarpaty.lviv.ua/