Представники PHURDA взяли участь в ERS Congress 2023

Представники PHURDA взяли участь в ERS Congress 2023
Представники PHURDA взяли участь в ERS Congress 2023, що проходив у Мілані з 9 по 13 вересня.
Формат Конгресу був гібридним. Учасники та спікери брали участь особисто, а також долучались онлайн.
Було приємно побачити друзів та зустріти нових. Ми взли участь в ELF Patient Networking Day.
Зустрілися з міжнародними колегами та партнерами. Ділилися досвідом, викликами, планами та потребами. Було дуже цікаво розмовляти про виклики , які є у кожній країні. Звичайно усі колеги висловили стурбованість питанням України. Нас слухали по-особливому уважно і висловлювали слова підтримки. Ми говорили про складність з дослідженнями в Україні, аргументували, що сьогодні це не лише дослідження, це шанс для лікування, а для деяких пацієнтів підстава чи можливість повернутися до дому.
А в зоні World Village розташувалися стенди пацієнтських організацій, зокрема ELF, де під час social hours ми комунікували з колегами та партнерами. У дружній атмосфері були порушені важливі теми, і в синергії формували нові ідеї.
Під час зустрічі International PAG, де були присутні представники пацієнтських організацій з різних куточків світу, ми говорили про 3 важливі напрямки, які на перший погляд не є гарячими темами: діджиталізація, кліматичні зміни та самобутній розвиток.
Під час постер сесії ми зустрілись з PVRI та особисто подякували за підтримку пацієнтів з лг в Україні під час війни. Було приємно зустріти п. Іоанну Пепке-Заба. Саме вона одна з тих, хто від початку війни брав активну участь в організації благодійної допомоги.
Також, хочемо поділитися особливою новиною. В рамках ERS CONGRESS відбулася перша зустріч PH Patient advisory group. Зустріч модерувала Jeanette Boyd (ELF). Також, на зустрічі був присутній Marc Humbert ( https://europeanlung.org/…/interview-with-prof-marc…/). Саме він задав вектор, за яким буде рухатися група. Це ще одне наше досягнення і доказ плідної співпраці з ELF .