Нещодавно Національна служба здоров’я України (НСЗУ) представили для громадськості, пацієнтських організацій публічний звіт за 2 роки діяльності та розказали про подальші кроки для розвитку системи охорони здоровʼя України

Нещодавно Національна служба здоров’я України (НСЗУ) представили для громадськості, пацієнтських організацій публічний звіт за 2 роки діяльності та розказали про подальші кроки для розвитку системи охорони здоровʼя України
Нещодавно Національна служба здоров’я України (НСЗУ) представили для громадськості, пацієнтських організацій публічний звіт за 2 роки діяльності та розказали про подальші кроки для розвитку системи охорони здоровʼя України.
Основні моменти, які варто вказати:
 ️У 2024 р. трансплантація ввійде до Програми медичних гарантій (ПМГ) та фінансуватиметься НСЗУ.
 Усі заклади охорони здоров’я підпорядковані Національній академії медичних наук України (НАМН України) до 2025 р. перейдуть у підпорядкування НСЗУ.
 Пакет “орфанні захворювання” може бути створено лише після того як МОЗ України розрахує вартість тарифу для орфанних захворювань.
 Тариф по пакету “паліативна допомога” ПМГ на 2024 рік не знижено, а змінено порядок нарахування тарифу, а саме:
1) стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям – оплата за кожен окремий день перебування в стаціонарі.
2) мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям – оплата за базовою капітаційною ставкою за обслуговування одного пацієнта.
 Щоб отримати безкоштовні паліативні послуги треба обов’язково звернутися за електронним направленням до сімейного лікаря, з яким пацієнт уклав декларацію, чи лікуючого лікаря. Після цього пацієнт може отримати безоплатну допомогу в будь-якій лікарні, яка підписала договір з НСЗУ на надання паліативного пакету послуг.
 У випадку вимагання у закладі охорони здоров’я коштів від пацієнта за надання послуг, які гарантовано програмою медичних гарантій, пацієнт може звернутися у НСЗУ із скаргою:
 за номером телефону 1677,
електронною поштою info@nszu.gov.ua,
 звичайною поштою (проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073).
 У НСЗУ створено “Відділ роботи зі скаргами пацієнтів”. У 2023 р. НСЗУ повернуто пацієнтам – 90 512,54 грн.
У НСЗУ діє юридичний відділ, який завдяки проведенню юридичного супроводу діяльності НСЗУ повернув до Державного бюджету в 2023 р. – 46 756 225,66 грн.
Щиро дякуємо НСЗУ Національна служба здоров’я України за прозорість, публічність та комунікацію із пацієнтськими організаціями.