Науково-практична конференція «Трансплантація в Україні: функціонування системи в умовах війни»

Науково-практична конференція «Трансплантація в Україні: функціонування системи в умовах війни»
Нещодавно відбулася Науково-практична конференція «Трансплантація в Україні: функціонування системи в умовах війни» у Перше медичне об’єднання Львова спільно з IDonor: Всеукраїнська платформа донорства та Підкомітетом з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування ВРУ.
Передові фахівці у сфері трансплантології України зібралися, щоб обговорити можливість переходу проведення трансплантації від “пілотного проєкту” МОЗ України до “пакету” НСЗУ, що мав би відбутися з 01.01.2024 р. та поділитися результатами проведених посмертних трансплантацій в умовах війни в України.
Загалом усі учасники погодилися, що процес переходу до “пакету” НСЗУ має відбутися, але потрібний перехідний (тестовий) період, наприклад, до 01.04.2024 р., щоб підготувати систему.
Окремі висновки:
 ️Тариф за проведення трансплантації потрібно уже давно збільшувати, але це не можливо при “пілотному проєкті”.
 Тариф за проведення трансплантації як “пакету” НСЗУ може бути збільшено при відповідному обгрунтуванні.
 НСЗУ доведено необхідність розширення тарифу на дотрансплантаційний (під час перебування у листі очікуванні) та післятрансплантаційний.
Центр трансплантації може спостерігати за пацієнтом не залежно від того, де йому було проведено трансплантацію.
 Необхідним є збільшення кількості реципієнтів (ті хто потребує трансплантації) через їх інформування в регіонах, для збільшення кількості можливих трансплантації.
Збільшення тарифу за проведення трансплантації є необхідним, щоб Центри трансплантації продовжували їх проводити, а не відмовились через збитковість.
Лідером за проведення усіх трансплантацій в Україні (нирки, печінка, серце, легені, комплекс серце-легені, нирка+підшлункова) є Перше медичне об’єднання Львова. За 2023 рік вже трансплантовано 104 органи, чим врятовано людські життя. Заклад постійно розвивається, формує команди молодих трансплантологів, вражає масштабами об’єднання в одному закладі охорони здоров’я усіх високоспеціалізованих медичних послуг з висококласними спеціалістами, обладнаними сучасною апаратурою. Усе це вдалося побачити на власні очі під час Науково-практичної Конференції.
Дякуємо організаторам та учасникам за чудову конференцію та розвиток трансплантації в Україні.