Ще раз прозвучав голос Орфанного дзвону

Ще раз прозвучав голос Орфанного дзвону
Ще раз прозвучав голос  Орфанний дзвін.
Відбулася зустріч представників пацієнтів із рідкісними (орфанними) захворюваннями, пацієнтських організації, лікарів із представниками
Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА щодо обговорення важливих питань орфанної спільноти.
У ході розмови було почуто наступне:
1. Міністерство охорони здоров’я України , НСЗУ Національна служба здоров’я України розробляють механізм для створення повноцінних реєстрів орфанних пацієнтів, які будуть інтегровані в систему eHealth.
2. Відбудеться створення референтних центрів за різними орфанними напрямами в діючих закладах охорони здоров’я, де зараз лікарі ведуть орфанних пацієнтів, надають їм допомогу. Запланова, що до 01.08.2021 р. МОЗ України оприлюднить перелік даних центрів.
3. У відповідний реєстр лікарем вноситимуться дані по призначених лікарських засобах орфанним пацієнтам.
4. Важливо, щоб кожен орфанний пацієнт став на облік у референтному центрі відповідно до напрямку орфанного захворювання та був включений у реєстр інтегрований у систему eHealth.
5. Схвалена Кабінет Міністрів України Концепція розвитку системи надання медичної допомоги громадянам, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, на 2021-2026 роки має реалізовуватися, а не залишилася на папері.
6. Необхідність створення окремого пакету послуг для орфанних пацієнтів у Програмі медичних гарантій від НСЗУ.
7. Можливість для орфанних пацієнтів прийому капельниць на дому, шляхом виїзду мобільних бригад. На сьогодні діють лише виїзні мобільні бригади для паліативних пацієнтів.
8. Запровадження державно-приватного партнерства. За цих умов фармкомпанія та орган влади укладають договір про спільне забезпечення лікування орфанних пацієнтів певної нозології.
9. При ДОЗ ЛОДА створена та діє Комісія по орфанним захворюванням.
10. На території м.Львова, Львівського району діє Програма соціального захисту дітей, які хворіють на рідкісні орфанні захворювання в частині забезпечення відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання відповідно до медичних показань.
За результатами зустрічі ДОЗ ЛОДА, лікарі заявили про свою готовність спільно із пацієнтськими спільнотами покращувати становище орфанних пацієнтів у Львівському регіоні.