Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА залишає коротке резюме про легеневу гіпертензію

Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА залишає коротке резюме про легеневу гіпертензію
5 травня – Міжнародний день легеневої гіпертензії
Міжнародний день легеневої гіпертензії відзначають у всьому світі 5 травня. Цей день обрано не випадково, оскільки це річниця смерті першої дитини в Іспанії від легеневої гіпертензії внаслідок токсичної ріпакової олії. Випадок трапився понад 30 років тому. Вперше Міжнародний день легеневої гіпертензії відзначили 5 травня 2012 року в Мадриді.
Легенева гіпертензія – це рідкісне невиліковне смертельне захворювання, яке призводить до серцево-судинної недостатності, а при несвоєчасному лікуванні – до трансплантації серця, легень чи комплексу серце-легені. Вартість лікування сягає від десятків до сотень тисяч гривень щомісячно.
Особливістю захворювання є неспецифічні симптоми: задишка, втома, запаморочення та втрата свідомості, біль у грудній клітці, посиніння губ, пальців рук та ніг. Симптоми схожі до COVID-19 та інших захворювань.
Від вчасної діагностики залежать прогнози і вартість лікування. У іншому випадку захворювання швидко прогресує і пацієнтам необхідно робити трансплантацію. Трансплантацію комплексу серце-легені в Україні не проводять.
Завдяки активностям спрямованим на підвищення обізнаності населення про рідкісне захворювання – легеневу гіпертензію вдається виявляти пацієнтів, які страждають на цю недугу та допомогти їм вчасно розпочати дороговартісне лікування.
Цьогорічні активності Благодійний фонд «Сестри Даліли», Асоціація легеневої гіпертензії в підтримку пацієнтів із легеневою гіпертензією проходитимуть онлайн, враховуючи реалії пандемії COVID-19.