Міжнародний день ЛГ

ЩО ТАКЕ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛГ?

Щороку 5 травня організації та групи з легеневої гіпертензії в усьому світі беруть участь у заходах, присвячених Всесвітньому дню легеневої гіпертензії, щоб підвищити обізнаність про це захворювання, яке часто неправильно діагностується, і відзначити життя людей, які живуть з ЛГ. Всесвітній день ЛГ привертає увагу всього світу до важливості покращення якості життя та збільшення тривалості життя понад 25 мільйонів людей, які живуть з ЛГ у всьому світі.

Цілі
Під час святкування Всесвітнього дня ЛГ організації легеневої гіпертензії працюють над:

  • Підвищенням обізнаності та розуміння хвороби для сприяння ранній діагностиці. Рання діагностика важлива для зниження передчасної смертності, пов’язаної з ЛГ.
  • Сприяти доступу до медичної допомоги та лікування, які покращують якість життя та збільшують очікувану тривалість життя.
  • Сприяти концепції цілісної допомоги, яка включає лікування пацієнтів із ЛГ у цілому, фізичні, психологічні та соціальні аспекти захворювання.
  • Сприяти дослідженням, які допоможуть знайти ліки від легеневої гіпертензії.

Історія

У 2012 році програма та науковий симпозіум були проведені в Мадриді, Іспанія, як перше святкування Всесвітнього дня PH. День був офіційно підтриманий 22 асоціаціями пацієнтів, 10 організаціями з рідкісних і дочірніх захворювань і вісьмома науковими товариствами. Спочатку 5 травня було обрано Всесвітнім днем PH, оскільки це річниця смерті першої дитини в Іспанії від легеневої гіпертензії внаслідок токсичної ріпакової олії понад 30 років тому.

День ЛГ в Україні

Легенева гіпертензія- хвороба-невидимка, підступна і безжальна, рідкісна і непередбачувана. Пацієнт, наче Дон Кіхот, вступає в нерівний поєдинок. Боротьбу за власне життя. Пізнання ворога іноді займає три роки. Безкінечна діагностика, здача все нових і нових аналізів. Життя перетворюється на кошмар. Постійна задишка, втома, посиніння обличчя, втрата свідомості. І здавалось би ось вона довгоочікувана відповідь. Але тут настають нові випробування. Лікування. Правильно підібрані дози ліків, і самі ліки. Оригінал чи дженерик. Таблетовані, інгаляційні чи підшкірно. Залежить від держави. В світі існує 17 препаратів з різним шляхом дії. В Україні пацієнту доступі лише 4 з них. Чому?

Лікування стає пожиттєвим. Але це лише 50% успіху. Правильне, здорове харчування, про яке ніхто не каже – вагома складова якісного життя. А на додачу фізична реабілітація та психологічна підтримка, які формують собою комплексну програму лікування. На жаль, закладу, який би надавав таку допомогу в Україні, поки не існує.
Пацієнтів з ЛГ в Україні понад 800, в тому числі діти. Всі вони потребують підтримки. Одним зі способів є поширення інформації про легеневу гіпертензію. Інформаційний бар’єр, напевно, найскладніший. Кожен банер, сіті-лайт чи, навіть, флаєр, кожне відео чи проста розмова, кожен пост в соцмережах на тему ЛГ. Все це допомогає пацієнтам стати видимими. Те, що сім років тому здавалось не можливим, зараз стало реальністю.

Десятки і сотні людей щороку 5 травня декларують свою підтримку пацієнтів з ЛГ. Цей день став символом боротьби з недугою.

Дякуємо всім, хто долучився і готовий і надалі підтримувати пацієнтів з ЛГ. Це дуже важливо і цінно для кожного з нас.

WPHD 2015

WPHD 2015

На відзначення Дня ЛГ з’їхались пацієнти зі Львова, Львівської областіт а Києва. Серед них: Вікторія Бурбура, Христина Макарчук, Олена Покотило, Ірина Сидорчук, Аліна Дідусенко, Вікторія Фолис, Світлана Маланчак, Артем Матковський, Юлія Кавій.
WPHD 2016

WPHD 2016

Ми провели активності в парку «Горіховий гай». Оксана Куліш, Андрій Породко, Juan Fuertes, Юрій Підлісний (заступник губернатора Львівської області), Керівник Конкурсу “Міс Львів-2016” урочисто із сцени відкрили V Міжнародний День Легеневої Гіпертензії. Спеціальні гості заходу:
WPHD 2017

WPHD 2017

Відбувся унікальний захід – показ колекції одягу, створеної українськими дизайнерами для людей із легеневою гіпертензією. Цього дня на подіум вийшли 20 моделей, віком від 3 до 66 років.
WPHD 2018

WPHD 2018

Цей день ми відзначили спільно з PHA Norway Вітальне слово від посла Норвегії в Україні. Опісля, ми послухали короткі презентації від президента PHA Europe Хола Скари та президента PHURDA Оксани Кулішю.
WPHD 2021

WPHD 2021

5 травня в рамках WPHD 2021 відбувся сеанс психологічної реабілітації. Розуміючи психоемоційні наслідки життя під час пандемії Covid 19, ми запросили до участі в зустрічі психологів Вілену Кіт та Романа Андрієвського. Це була довгоочікувана та сімейна зустріч.