День рідкісних захворювань

День рідкісних захворювань був заснований у 2008 році Європейською організацією з рідкісних захворювань (EURORDIS) для підвищення обізнаності про рідкісні захворювання та покращення доступу до лікування для пацієнтів із рідкісними захворюваннями та їхніх родин. Його відзначають в останній день лютого. Незважаючи на те, що кампанія розпочалася як європейська ініціатива, вона поступово стала глобальною подією, у 2009 році приєдналися США, а у 2014 році в ній взяли участь 84 країни світу.

Міжнародний просвітницький захід, День рідкісних захворювань, щороку залучає все більше країн-учасниць із понад тисячею організацій пацієнтів. Ділячись своїми кольорами через соціальні мережі, події, освітлюючи будівлі, пам’ятники та будинки, ділячись досвідом в інтернеті та з друзями, звертаючись до політиків і висвітлюючи людей, які живуть з рідкісними захворюваннями, разом ми прагнемо змінити та покращити життя 300 мільйонів людей у всьому світі.

Статистика говорить наступне

  • 300 мільйонів людей живуть із рідкісними захворюваннями у всьому світі
  • існує понад 6000 різних рідкісних захворювань
  • 72% рідкісних захворювань є генетичними
  • 70% цих генетичних рідкісних захворювань починаються в дитинстві

Рідкісних – багато. Рідкісні – сильні. Рідкісні – горді.
У День рідкісних захворювань ми закликаємо до справедливості для людей у всьому світі, які живуть з рідкісними хворобами.

День рідкісних захворювань в Україні

День рідкісних захворювань 2020

День рідкісних захворювань 2020

У 2020 році 28 лютого у Львівській ОДА спільнота Орфанний дзвін організувала у Львові круглий стіл «День рідкісних захворювань». Об’єдналися 7 нозологій: ЛГ, СМА, туберозний склероз, мукополісахаридоз, хвороба Гоше, хвороба Дюшенна, CDKL 5. Об’єднана ініціатива отримала назву «ОРфанний дзвін».